Pályázati tervezet

a gyógy- és termálturizmus fejlesztésére

Leányfalu Termálfürdő
kiépítési tervei

Leányfalu Önkormányzata pályázatot nyújt be a gyógy- és termálturizmus fejlesztésére kiírt pályázat 2. és 3. pontjára.

I. Pályázat (Pályázati kiírás 2. pont):

A leányfalui termálfürdő kihasználtságát javító rekonstrukciójának, bővítésének, fejlesztésének terve.

Leányfalu nagyközség Budapest közelében elhelyezkedő, a főváros agglomerációjához tartozó zöldövezeti település, amely a század első felétől a főváros pihenőfalujaként vált ismertté. A második világháború után a nagypolgári villák szakszervezeti és vállalati üdülőkként működtek. A vállalati, szakszervezeti csereüdültetés, valamint az idegenforgalmi hivatal szervezésében idelátogató külföldiek - elsősorban németek - kedvelt üdülőhelye lett, és a vasfüggöny lebontásáig közös nyaralóhelyévé vált a Németország szétdarabolásával kettészakított családoknak is. Azok a turisták, akik korábban idelátogattak, szívesen térnek vissza. Elsősorban melegvizes strandfürdőjéért, szép földrajzi környezetéért (Leányfalu a Pilis lábánál a Dunaparton helyezkedik el), a főváros közelségéért, ugyanakkor csendes nyugalmáért kedvelik.
A falu méretű település nyáron a fővárosból kiköltöző nyaralótulajdonosoknak köszönhetően közepes városnyi méretűvé duzzad, de jellemző rá, hogy elsősorban a középkorú felnőttek és az idősebbek tartózkodnak itt huzamosabban. A "kertvárosi nyugalom" a fiatalokat nem igazán vonzza. A helybéli fiatal felnőttek is szívesebben töltik szabadidejüket Budapesten, mint Leányfalun. A falu lakosságának naqy részét pénzkereső foglalkozása is a fővároshoz köti. Ugyanakkor az utóbbi években megfigyelhető egy olyan tendencia, hogy Budapestről - elsősorban a nyaralótulajdonosok - egyre gyakrabban költöznek ki véglegesen Leányfalura, annak ellenére, hogy a falu elegendő munkahelyet nem tud biztosítani az itt lakók, vagy az ide települők számára. Külföldről hazatelepülők is szívesen választják lakhelyükül Leányfalut.
Tekintettel a magas szintű beépítettségre, a pilisi tájvédelmi körzetre, a település ipari-mezőgazdasági fejlesztése lehetetlen. A családi házas, villás környezet inspirálja az itt lakókat a helybenmaradásra, a faluban a vállalkozói szféra növelhető, elsősorban a szolgáltatási területen. Az átlagos lakásméretek igen sok esetben felülmúlják a tulajdonosok saját igényeit, ezért a fizetővendéglátás körébe tartozó szálláshely-szolgáltatás növelési lehetőségének jó esélyei vannak.
Mivel a falu téli lakossága hatszáz család körüli, a szolgáltatások igénybevételének mértéke gyakorlatilag csak a turizmus növelésével, fejlesztésével fokozható. Ennek kulcsa a falu turisztikai értékeinek jelenlegi kihasználtsági mutatói növelésében van.
A turizmus fejlesztésének egyik forrását a település termálvizére épült strandfürdő jelenti.(A strandfürdő a Lánchídtól mindössze 27 km távolságra található).

A leányfalui strandfürdőt 1972-ben helyezték üzembe. Melegvízzel való ellátása az 1968-ban létesített 1000 l/perc üzemi vízhozamú, 53 oC hőmérsékletű hévízkútról történik. A víz ásványi összetétele feltételez egy szűk körű gyógyászati célú hasznosítást is, de ez külön vizsgálatot igényel. A jelenlegi strandfürdő termálfürdőként való téli-nyári üzemeltetése, a fürdő látogatottságának fokozása, Leányfalu idegenforgalmának növelése az a cél, ami jelen pályázat benyújtását indokolttá teszi.

A leányfalui strandfürdő 1983-ban még 287 000 látogatót fogadott, melynek 30%-a külföldi vendég volt. 1990-ben 210 000 fő látogatót regisztráltak, ami az üzemeltető adatai szerint 1998-ra megfeleződött. (Az önkormányzati tulajdonú strandfürdőt bérleti szerződéssel a Castrum Leányfalu KFT üzemelteti).

A strandfürdő jelenleg kizárólag nyári üzemeltetésű, területén 4 medence található, az alábbi jellemzőkkel1:

1. Úszómedence (50x21 m):
vízfelülete: 1050 m2
víztérfogata: 2100 m3
vízhőmérséklete. 21-24 oC

2. Strandmedence:
vízfelülete: 412 m2
víztérfogata: 480 m3
vízhőmérséklete. 24 oC

3. Ülőmedence:
vízfelülete: 800 m2
víztérfogata: 480 m3
vízhőmérséklete. 34-36 oC

4. Gyermekmedence:
vízfelülete: 159 m2
víztérfogata: 60 m3
vízhőmérséklete. 30-32 oC

A jelenlegi medencék egyszeri terhelhetősége: cc. 2 200 fő.
A strand összes területe 20 655 m2, ebből a zöldterület nagysága 15 000 m2, ennek alapján csak 1850 fő tartózkodhat egyidejűleg a strandon. Öltözőhely 1500 fő részére biztosított.
A nyolcvanas évek elején ennek ellenére a strand látogatottsága főszezonban elérte a napi 3000 főt.
Ugyanezt a látogatottságot szeretnénk megcélozni 50%-ban hazai vendégek, 50%-ban az ún. minőségi turizmust képviselő, huzamosabb ideig itt tartózkodó, több szolgáltatást igénybevevő külföldi turisták által.

Jelen pályázat célja források biztosítása a termálfürdő jellegű strand bővítésére, látogatottságának növelésére, a leányfalui önkormányzat tulajdonában lévő, a strandtól északra található (ún. "strand bővítési") terület idegenforgalmi célú (Termál szálló - Gyógyszálló jellegű) hasznosításához szükséges tervek elkészítéséhez.

Leányfalu-termálfürdő látogatottságának növelése érdekében jelentős változtatásokra van szükség mind a strand zöldterületét illetően, mind a strand, illetve a hozzá kapcsolódó szolgáltató, kiszolgáló létesítmények vonatkozásában.

A főbb feladatok:

1. A strand-terület bővítése a Duna felé:

A jelenlegi állapotot az 1. sz térképmelléklet szemlélteti.

A strand körüli zöldterület határait a kerékpárút leválasztásával és áthidalásával a Duna partjáig terjeszhetjük ki, amely a strandnak egy tájképí nyitottságot és a strand zöldterületének akár háromszorosra történő növelési lehetőséget is biztosíthat.

A strand jelenlegi határának eltolása 20 000 - 30 000 m2 körüli területnövelést jelenthet, a dunaparti feltöltés igénybevételi lehetőségétől függően. Ezzel a fürdőt látogatók számára kultúrált szabadidő eltöltéshez jelentős teret és a zsúfoltság érzet megszűnését biztosítanánk. (Ez a terület alkalmas lehet nagylétszámú rendezvények, Duna party grill-partik bonyolítására, vándor-aquáriumok, vizi-show-k befogadására is).

Ehhez az alábbi változtatások válnak szükségessé :
a kerékpárút leválasztása a kibővített strandterülettől
a kibővített területen sportolási - és játszóhelyek kialakítása gyermekeknek, felnőtteknek
fagylaltozó-kávézó, bérelhető piknikpavilonok, kölcsönzők elhelyezése a bővítési területen.

2. A jelenlegi strand É-i oldalán parkoló kialakítása, bejárat létesítése, a parkoló és a strand közös határán egységes stílusú, esztétikus üzletsor építése.

Jelenleg a strand D-i oldalán van parkoló lehetőség, amelynek befogadóképessége rendkívül kicsi (kb.30 férőhely). Az É-i oldalon kialakítandó parkoló révén 100-120 gépkocsi tartós parkolására nyílik lehetőség.
Leányfalun jelenleg nincsenek olyan ajándéküzletek, amelyek a turisták által igényelt népművészeti ajándéktárgyakat, szuvenir jellegű tárgyakat, térképeket, képeslapokat forgalmaznak. Pénzváltási lehetőség is csak a korlátozottan nyitvatartó postahivatalban van. Az É-i oldalon elsősorban a strand nyári nyitvatartásához igazodó, a szezonális igényeket kiszolgáló üzletek elhelyezésére kerülhetne sor.

3. Öltözők építése az É-i bejárat közelében.

Az É-i oldalon kialakítandó főbejárat közelségén túl részben a jelenlegi öltözők kiváltására, részben korszerűsítési igények miatt tartjuk szükségesnek. Az öltözőkhöz zuhanyozók, hajszárítókkal felszerelt kulturált pihenőszobák csatlakoznának.

4. A nyugati oldalon (11-es út - jelenlegi strandterület határán) kívülről-belülről (utcáról-strandról) megközelíthető gyógyászati, fittness létesítmények, turisztikai szolgáltató és információs iroda elhelyezésére alkalmas épületsor felépítése olyan megoldásban, hogy a turisztikai iroda és legalább egy másik létesítmény egy térbe csatlakoztatva helyezkedjen el a strand téliesítéséhez elengedhetetlen Ny-i bejárathoz kapcsolt pihenő -hallal.

Az itt elhelyendő szoláriumok, szaunák, kondicionáló termek, gyógyászati létesítmények stb. téli nyári üzemben működnének.

5. A 11-es úton a strand előtt (a parkolóhelyek korlátozott száma miatt) parkolójegy automatával ellátott fizető parkoló kialakítása.

6. A strand jelenlegi D-i bejárati oldalának teljes átalakítása, a meglévő rossz-állagú épületsor új, a Ny-i és É-i oldalon építendő létesítményekkel összhangban álló közösségi és szolgáltató funkciójú épületekkel való kiváltásával.
Ezen az oldalon célszerű lenne egy kulturált étterem-együttes kialakítása olymódon, hogy különböző szintű és jellegű igényeket elégítene ki (salátabár, steak-house, pizzéria, kínai, magyar jellegű étterem, stb), és melynek étterem része rendezvények, fogadások lebonyolítására is alkalmas lenne. Megközelíthető lenne a D-i parkolóból és a strand területéről egyaránt. Meg kellene vizsgálni a D-i parkoló strandépülettel szemközti oldalán lévő magántulajdonban lévő vendéglő és lakóház kivásárlásának lehetőségét egy terrasz-jellegű zenés-táncos szórakozóhely létesítése céljából.

7. A strand téliesítése, melynek minimálprogramja az alábbi:
A meglévő öltözők átépítése, fűtése
Fűtött összekötő folyosó kiépítése az öltözők és a jelenlegi strand-medence, valamint ülőmedence között.
A strandmedence körül padlófűtéssel ellátott pihenősáv kialakítása.
A strandmedence és az ülőmedence, valamint a medencék körüli pihenősáv befedése eltávolítható műanyag-tetővel.
Az összekötő folyosó és a Ny-i bejárat pihenőhalljának összekapcsolása.

8. Figyelembe véve a termálvíz szén-dioxid tartalmát (melynek mért értéke 500-850 mg/l között van), szénsavas ülőmedence kialakítása a strandmedence közelében.

9. A medence burkolatok felújítása (vízforgató bekötési lehetőség biztosításával).

10. A strandtól É-ra elhelyezkedő ún. strandbővítési területen termál-hotel létesítése, a leányfalui hévíz fogászati kezelési célú (3 mg/l fluorid-tartalom!), valamint mozgásszervi megbetegedések kezelésére (magas vízhőmérsékleten végzett szubaquális torna) helyben történő hasznosításával.

A hotel nem csupán hagyományos értelembeni szálloda, hanem családi pihenést is lehetővé tevő, szórakozási, szabadidő eltöltési központ, rekreációs célú üdülést is biztosító hely kell, hogy legyen, melynek létesítményei (férfi-női beauty-szalonok, fittness termek, szaunák, belső úszómedence) az utcáról is igénybevehetők (helybéliek, más szálláshelyen lakók számára).

11. A hotelhez kapcsolódóan, de nemcsak a hotel vendégei által igénybevehető sportcélú nyitott szabad-idő centrum kialakítása (úszómedence, teniszpályák, stb.)

12. A termál-hotel és a Duna kapcsolatának megtervezése (csónak-tároló, csónak-kikötő) a vízisportok kedvelői részére.

13. Parképítés a strand területén belül és kívül, a meglévő zöld környezethez (fűzfák, gesztenyesor) illeszkedve.

A jelenlegi strandfürdő fenti koncepció szerinti átalakítása, a csatolt létesítmények megépítése közkedvelt, európai szintű fürdőhellyé teheti Leányfalut úgy, hogy ez egyben a főváros és a Dunakanyar turisztikai látogatottságát is növelné.

A fejlesztéshez az egyéb infrastrukturális létesítmények adottak, a falu teljes közműval rendelkezik, rugalmas nyitvatartású, tiszta, esztétikus élelmiszerüzletek, üzletház, drugstore jellegű gyógyszertár szolgálnak a napi igények kielégítésére. A falu kisvárosi jellegű, de inkább kertváros kinézetű, ahol régi építésű házak, igényes villalakások egyaránt megtalálhatók. A dunaparti sétány rendezett. A faluban dunai hajókikötő van, de ez az utóbbi években nem üzemel. (Újra üzembe helyezhető).

A megpályázott turisztikai támogatással elkészített tervek megvalósításához Leányfalu önkormányzata vállalja, hogy a tulajdonában lévő strand és a bővítési terület tulajdonjogának adás-vétel, vagy csere formájában történő részleges, vagy teljes átruházásával lehetővé teszi a fenti létesítmények meg-, illetve átépítését, és olyan befektetőt, vagy befektetői csoportot keres, amely a fent vázolt fejlesztéseket megvalósítja.
Az előzőekben ismertetett 500-700 millió Ft-os beruházás Budapest közelében egy fürdőváros megteremtését tenné lehetővé, amely a Dunakanyar térségének turisztikai értékét jelentősen emelné.

II. Pályázat (Pályázati kiírás 3. pont):

Egy 1986-ban készült tanulmány2 alapján indokoltnak látszik a leányfalui termálvíz gyógyászati célú hasznosíthatóságának vizsgálata.A tanulmány alapján kitűzött programra forráshiány következtébe, valamint a strandfürdő hasznosításának korábbi koncepciótlansága miatt eddig nem kerülhetett sor. Ugyanakkor az utóbbi években világossá vált, hogy a magyarországi gyógyturizmus komoly üzleti jelentőségű, ami Leányfalu földrajzi szépségével

Ennek kapcsán vizsgálati és kísérleti programhoz kérünk támogatást, amely tartalmazza:

- a leányfalui termálvíz magyarországi ismert gyógyvizekkel való összehasonlítását, balneológiai, orvosi konzultációkat, analógiára épülő javaslatok kidolgozását, a fentiek alapján tanulmányi szintű megalapozást a termálvíz gyógyászati célú alkalmazására;

- a termálvíz részletes kémiai, bakterológiai vizsgálatát a gyógyvízzé minősítési kritériumoknak megfelelően;

- kísérleti fürdőgyógyászati szolgáltató egység kialakítását és kísérleti célú üzemeltetését a strand téliesített területén belül, valamint a termál-hotelben.

- hatástanulmány készítését Leányfalu és a Dunakanyar turisztikai látogatottsági jellegének gyógyturizmus kapcsán várható változása vonzatainak (gazdasági, szociális, kulturális) előrejelzésére.

HIVATKOZÁSOK:
[1] Meskó Cs., Dankovics A.:A leányfalui strand gazdaságos működtetésének szakértői elemzése Budapest, 1992. December
[2] Dr. Barta Ferenc: Tanulmány a leányfalui strandfürdő termálvizének egészségügyi hasznosításáról, Budapest, 1986 június